The risk cultures of workers: rural poultry workers in Uruguay

Authors

Keywords:

culture, risk, poultry sector

Abstract

This paper aims to analyze the risk cultures in a poultry company in the Uruguayan rural production sector. The qualitative research will focus on the description of the company's work process, the risk cultures developed by the workers and the analysis of their strategies to account for risk situations. These processes, in turn, are framed in labor relations that establish the possibilities and limits to reach acceptable levels of risk within the production framework of the selected company.

The choice of the poultry company was made based on different criteria. In the first place, the company carries out its production in the rural areas of Montevideo and in the departments close to it, geographical areas that bring together the largest number of rural workers in the country. On the other hand, the poultry sector is a sector that, from the union perspective, presents many difficulties for the implementation of collective actions due to the resistance of the business sector to recognize union activity, in a context marked by precarious working conditions and little healthy. In this sense, his analysis highlights the importance of autonomous risk cultures that workers develop to account for their daily tasks.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Francisco Eduardo Pucci Garmendia, Universidad de la República

Doctor en Sociologia, Universidad Lyon II

Profesor Titular del Departamento de Sociologia, Facultad de Ciencias Sociales, Universidad de la República, Uruguay

Maria Soledad Nion Celio, Universidad de la República

Doctora en  Sociologia, Facultad de Ciencias Sociales.

Universidad de la República Oriental del Uruguay.

Profesora Adjunta del Departamento de Sociologia.

Valentina Pereyra Ceretta, Universidad de la República

Master en Ciencias Agrarias, Facultad de Agronomia.

Universidad de la República Oriental del Uruguay.

Profesora Ayudante del Departamento de Sociologia.

References

Amador, A. y Armelin, J. (2007). Panorama de los riesgos laborales y de su prevención en el sector agrario de los países latinoamericanos. Revista de la Facultad de Agronomía 27 (3), 209-220

Carámbula, M y Piñeiro, D. (2006). La forestación en Uruguay: Cambio demográfico y empleo en 3 localidades. Agrociencia. 10, 63-73.

Carámbula, M. (2009). Tiempos de ausencia. Movilidad espacial y precariedad laboral en los trabajadores rurales temporales: el caso de los esquiladores de Villa Sara. Montevideo: Facultad de Agronomia - CSIC / Letraeñe Ediciones

Castillo, J. y Prieto, C. (1983). Condiciones de trabajo, un enfoque renovador de las condiciones de trabajo. Madrid: CIS.

De la Garza Toledo, E. (2010). Hacia un concepto ampliado de trabajo. Del concepto clásico al no clásico. México: Editorial Anthropos, UNAM.

Douglas, M. (1985). Risk acceptability according to the social sciences. New-York: Russel Sage Foundation.

Douglas, M. y Wildavsky, A. (1982). Risk and Culture. Los Angeles: University of California Pres Berkeley.

Longo, C.; Morales, C. y Racz, G. (2011). Estrategias competitivas en las empresas del sector avicola en el Uruguay. [Monografia de grado], Universidad de la República. FCEA.

Luhmann, N. (1992). Sociología del riesgo. México: Universidad Iberoamericana.

Piñeiro, D. (2008). El trabajo precario en el campo uruguayo. Montevideo: Facultad de Ciencias Sociales - Comisión Sectorial de Investigación Cientifica.

Sabia, L (2019). La "integración" a faí§on de la producción familiar. Un estudio de la cadena avícola en el departamento de Canelones.[Monografía Final de la Licenciatura en Sociología], Departamento de Sociología, Facultad de Ciencias Sociales, UDELAR

Simard, M. (1998). "Cultura y gestión de la seguridad". En Enciclopedia de Salud y Seguridad en el Trabajo. Ginebra: OIT.

Reynaud, J.D. (1988). Les règles du jeu. L'action collective et la régulation sociale. Paris: A. Colin.

Zinn, J. (2006). Recent Developments in Sociology of Risk and Uncertainty. Forum Qualitative Sozialforschung / Forum: Qualitative Social Research, 7 (1). http://www.qualitative-research.net/index.php/fqs/article/view/68/1

Published

2023-12-21

How to Cite

Pucci Garmendia, F. E., Nion Celio, M. S., & Pereyra Ceretta, V. (2023). The risk cultures of workers: rural poultry workers in Uruguay. Revista Latinoamericana De Antropologia Del Trabajo, 7(16). Retrieved from https://ojs.ceil-conicet.gov.ar/index.php/lat/article/view/1078
Share |