From the right to food to Good Eating. Notes for an XXI century agrarian question

Authors

  • Imelda Torres Sandoval Universidad Autónoma Chapingo Universidad Veracruzana Intercultural Sede Regional Huasteca.
  • Gerardo Gómez González Universidad Autónoma Chapingo
  • Federico Guzmán López Universidad Autónoma Chapingo

Keywords:

Agroextractivism, Agricultural question of food, Indigenous peasant communities, Human Right to Food, Good food

Abstract

Agroextractivism and its effects on the enjoyment and access tofood in developing countries populations, is, without a doubt, a post-pandemic issue that urgently needs to reconceptualize, in the light of the devastating effects of COVID 19 on the population with food and nutritional deficiencies derived from the imbalance in the agri-food production chain , in the current context of the globalisation of commodities: food from here, there and nowhere, which arrives at our table without food and cultural identity, and with questionable nutritional value. Through a descriptive analysis, bibliographic content related to agroextractivism, published from 2000 to 2020, was analyzed, seeking to recognize its impact on the food systems of indigenous peasant communities in Mexico, the Caribbean and the Southern Cone, considering the effects on the biodiversity of the ecosystems of the communities and agricultural knowledge, climate change, and the enjoyment of the right to food and the access to it.. As a result of this literature review, newconceptual elements were found, recognizing the right to food as a peasant human right; and Good Eating as the agri-food worldview of the peasant communities of the indigenous peoples of Latin America. In addition, the right to food and Good Eating are proposed as emerging epistemic paradigms for the study and analysis of the agrarian question of the XXI Century.

Author Biographies

Imelda Torres Sandoval, Universidad Autónoma Chapingo Universidad Veracruzana Intercultural Sede Regional Huasteca.

Docente investigadora titular de la Orientación en Derechos, de la Lic. en Gestión Intercultural para el Desarrollo, impartida en la Universidad Veracruzana Intercultural Sede Regional Huasteca.

Doctorante en Ciencias en Ciencias Agrarias, en el Departamento de Sociologia Rural, de la Universidad Autónoma Chapingo.

Integrante del Cuerpo Académico en Formacion CA UV 513 "Educación y Equidad", de la Facultad de Pedagogia de la Universidad Veracruzana Campus Xalapa, Ver.

Gerardo Gómez González, Universidad Autónoma Chapingo

Catedrático Universidad Autónoma Chapingo. Departamento de Sociologia Rural. Doctorado en Ciencias en Ciencias Agrarias. México.

Federico Guzmán López, Universidad Autónoma Chapingo

Posdoctorado Universidad Autónoma Chapingo. Departamento de Sociologia Rural. Doctorado en Ciencias en Ciencias Agrarias. México.

References

Acosta, A. (2010). El Buen Vivir en el camino del postdesarrollo. Una lectura desde la Constitución de Montecristi. Ecuador: Fundación Friedich Ebert, FES-ILDILS.

Baca del Moral, J. & Cuevas Reyes, V.o (2018). Desvinculación de las politicas públicas en el campo mexicano. Andamios 15 (38), 319-338.

Bartra Vergés, A. (2015). Nuestra América en la encrucijada. Alegatos (89), 187-201.

CNDH (2018). Recomendación No. 82/2018. Sobre la violación a los derechos humanos a la alimentación, al agua salubre, a un medio sano y a la salud, por el incumplimiento a la obligación general de debida diligencia para restringir el uso de plaguicidas. https://www.cndh.org.mx/sites/all/doc/Recomendaciones/2018/Rec_2018_082.pdf: Comisión Nacional de Derechos Humanos. México.

Gutiérrez Espinosa, D. & Rabell Garcia, E. (2017). La politica social en el campo mexicano. Misión juridica, 105-123.

ONU (17 de Diciembre de 2018). Declaración de las Naciones Unidas sobre los Derechos de los Campesinos y de otras Personas que trabajan en las Zonas Rurales. Obtenido de Documentos de la ONU: https://undocs.org/pdf?symbol=es/A/RES/73/165

Ortega-Hernández, A.; León-Andrade, M. & Ramirez Valverde, B. (2010). Agricultura y crisis en México: treinta años de politicas económicas neoliberales. Ra Ximhai 6 (3), 323-337.

Van der Ploeg, J. D. (2014). "Crecimiento agricola dirigido por el campesinado y la soberania alimentaria". En ICAS, Soberania Almentaria. Un diálogo critico (13-25). Euskal Herria (Pais Vasco): Initiatives in Critical Agrarian Studies (ICAS)/Euskal Herriko Nekazarien Elkartasuna/Instituto Internacional de Estudios Sociales de la Universidad de La Haya.

Via Campesina. (1996). Globalicemos la lucha, globalicemos la esperanza. Obtenido de La Via Campesina. Movimiento Campesino Internacional: https://viacampesina.org/es/la-via-campesina-la-voz-las-campesinas-los-campesinos-del-mundo/

Published

2022-12-14

How to Cite

Sandoval, I. T., Gómez González, G., & Guzmán López, F. (2022). From the right to food to Good Eating. Notes for an XXI century agrarian question. Latin American Journal of Rural Studies, 7(14). Retrieved from https://ojs.ceil-conicet.gov.ar/index.php/revistaalasru/article/view/925

Issue

Section

Notas y comunicaciones

ARK